16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalComunism ascuns în campanie

Comunism ascuns în campanie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la lansarea unui volum de mărturii al lui Ticu Dumitrescu, că, în prezent, structurile regimului comunist nu mai funcţionează, existând doar rămăşiţe ale acestuia, „oameni mai mult sau mai puţin capabili să ne înşele“, precizând că asta se observă şi în această campanie.

 

Traian Băsescu a afirmat că niciodată nu va îndrăzni să se considere un anticomunist, dar că nici nu va accepta ideea, conform căreia, cei 50 de ani de comunism trebuie să rămână ascunşi.

Preşedintele a făcut aceste declaraţii la lansarea unui volum de mărturii despre perioada comunistă al lui Ticu Dumitrescu. Aceasta a avut loc la Institutul Cultural Român în ziua în care Ticu Dumitrescu împlinea 80 de ani. Autorul volumului „Mărturie şi document“ a declarat, la începutul evenimentului, că a scris această carte pentru că a considerat că este de datoria sa să relateze perioada pe care a trăit-o, cu toate atrocităţile acesteia.

„Nimic din strădaniile mele decembriste nu s-a putut realiza“, a mai spus Ticu Dumitrescu.

El a adăugat că nu trebuie uitat faptul că preşedintele Traian Băsescu a găsit mijloacele de a determina serviciile de informaţii să pună la dispoziţia CNSAS arhivele fostului regim. Ticu Dumitrescu a ţinut să menţioneze că trebuie să i se mulţumească şi premierului Călin Popescu Tăriceanu, şi guvernului pentru că, după decizia Curţii Constituţionale referitoare la CNSAS de anul acesta, a dat imediat o ordonanţă prin care Consiliul a putut să-şi continue activitatea. Ticu Dumitrescu a amintit că acea ordonanţă a fost publicată în Monitorul Oficial la aceeaşi dată ca şi decizia Curţii Constituţionale.

 

„Cei 50 de ani de comunism nu trebuie să rămână ascunşi“

 

După Ticu Dumitrescu a luat cuvântul şeful statului, care a spus că munca anticomunistă a lui Ticu Dumitrescu s-a regăsit inclusiv în raportul Comisiei Tismăneanu, document pe baza căruia a condamnat în decembrie 2006 comunismul.

„Am vorbit de Raportul Tismăneanu pentru că nu am vrut să creadă cineva din sală că îmi însuşesc valorile acestui raport. Eu am constatat doar că acesta este corect, documentat şi în calitate de şef al statului am preluat întreaga analiză“, a spus Băsescu, exprimându-şi încrederea în valoarea şi valabilitatea acestei analize.

Preşedintele a precizat că nu a înţeles de la început lupta celor care după revoluţie s-au angajat în aflarea adevărului despre cei 50 de ani de comunism. „Am avut însă şansa uriaşă să fiu un om care se poate educa din mers“, a spus Băsescu. El a adăugat că nu va accepta niciodată ideea că acei 50 de ani de comunism trebuie să rămână ascunşi. „Niciodată nu o să îndrăznesc să mă consider unul dintre dumneavoastră, dintre anticomunişti, dar niciodată, în acelaşi timp, nu voi accepta ideea că acei 50 de ani trebuie să rămână ascunşi“, le-a spus Băsescu celor prezenţi la evenimentul de lansare.

Şeful statului a menţionat, totodată, că în anii ’90 exista un mare semn de întrebare, justificat, legat de măsura în care structurile fostului regim continuă să producă efecte şi să fie active. „Astăzi, structurile de putere ale fostului stat comunist nu mai funcţionează. V-o spun cu responsabilitatea unui şef de stat. Ce funcţionează însă: rămăşiţele umane ale unui sistem, care se manifestă, oameni care au trăit în vechiul sistem din muncă de partid“, a spus Băsescu. El a menţionat că democraţia le permite acestora să vorbească şi asta este foarte bine că se întâmplă. El a insistat asupra ideii că nu mai există nici o posibilitate ca România să mai fie condusă după perceptele fostului regim, menţionând însă că există încă oameni „mai mult sau mai puţin talentaţi în a păcăli“.

 

Reducerea pensiilor foştilor securişti şi activişti

 

Tot la lansarea volumului lui Ticu Dumitrescu, „Mărturie şi document“, Marius Oprea, consilier al primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că a fost elaborat un proiect de lege care prevede reducerea pensiilor foştilor securişti şi activişti, în legătură cu care există o hotărâre definitivă în justiţie. Oprea a precizat că se are în vedere eliminarea pensiilor pentru activităţile care au avut legătură cu Securitatea sau cu activismul de partid. El a explicat că un om care a muncit într-o fabrică, dar a lucrat şi cu Securitatea sau a fost activist, va primi doar pensie de muncitor. Acesta a spus că proiectul este „gata“, urmând însă să aibă loc discuţii cu Ministerul Muncii, pentru stabilirea detaliilor finale.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII